Tutkimusraportti: Mitä kannattaa ottaa huomioon hirsirakennuksen sisäseinien pintakäsittelyssä?

Kirjoittaja Tikkurila 3.10.2019 9:45

Hirsirakennuksen sisäseinien pintakäsittely-1

Hirsirakennuksen sisäilman laatu riippuu useasta eri tekijästä. Yksi näistä on pintakäsittelyaine, jolla on vaikutusta puun kykyyn tasata sisäilman kosteutta.

VTT:n, Rambollin ja Tikkurilan yhdessä toteuttaman tutkimuksen mukaan oikein valitulla pintakäsittelyaineella voidaan vaikuttaa hirsirakennusten sisäilman laatuun. 

“Hirsirakennuksissa puun luonnollinen ominaisuus sisäilman kosteutta tasaavana materiaalina säilyy, kun pintakäsittely tehdään riittävästi kosteutta läpäisevällä aineella ja työmenetelmät valitaan ohjeiden mukaisesti”, tutkimuksessa todetaan.

Pintakäsittelyaineen tuettava puun luonnollisia ominaisuuksia

Puu tasaa sisäilman kosteutta, koska se pyrkii tasapainoon ympäristönsä kanssa. Talvella tämä tarkoittaa, että hirsiseinä vapauttaa kosteutta ulkotiloja kuivempaan sisäilmaan, ja kesällä se puolestaan sitoo kosteutta itseensä.

Tämä luontainen ominaisuus lisää usein asumisviihtyvyyttä, koska sisäilman kosteustasapaino pysyy huomattavasti vakaampana kuin esimerkiksi kipsilevyllä verhotuissa sisätiloissa. Samalla huonelämpötila voidaan pitää keskimääräistä matalampana myös talvella, koska kokemus miellyttävästä sisäilmasta kulkee käsi kädessä kosteustasapainon kanssa.

Mikäli hirsirakennuksen sisäseinät maalataan, vahataan tai lakataan, tulisi valitun pintakäsittelyaineen tukea puun luonnollisia ominaisuuksia. Jos kosteus ei pääse haihtumaan hirren pinnalta, vaan jää muhimaan läpäisemättömän pinnoitteen alle, voi puuseinä vähitellen homehtua.

Sama kohtalo voi käydä silloin, jos hirsiseinää ei pinnoiteta lainkaan ja se joutuu kosketuksiin runsaan vesimäärän kanssa. Siksi paras pinnoite suojaa puuta, mutta samalla läpäisee vesihöyryä.

Tutustu tutkimukseen

Tutkimuksen loppupäätelmän mukaan “hirsiseinän sisäpinnan pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa puun kykyyn tasata huoneilman kosteutta”. Oleellista on kuitenkin se, että valittu pinnoite soveltuu tarkoitukseen ja sitä on käytetty ohjeiden mukaisesti.

Haluatko pureutua aiheeseen tarkemmin? Tilaa alkuperäiset raportit suoraan sähköpostiisi klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.

Tilaa tutkimusraportit tästä

 

Tikkurila

Kirjoittaja Tikkurila

Aiheet: Puurakentaminen

Tilaa Tikkurilan uutiskirje

Uusimmat kirjoitukset