Tavoitteena kestävyyden ja ekologisen kestävyyden välinen tasapaino

Kirjoittaja Tikkurila 27.9.2019 10:54

Vesiohenteisten pinnoitteiden teollisuuskäytön arvioidaan yleistyvän entisestään tulevina vuosina. Syynä ovat tiukentuvat globaalit ja paikalliset määräykset, joita yritysten on noudatettava VOC-päästöjen ja haitallisten ilmansaasteiden rajoittamiseksi. Painetta tulee entistä enemmän myös kuluttajien suunnalta. He ovat aiempaa tietoisempia kestävän kehityksen ja vihreän rakentamisen periaatteista, joten valmistajilta odotetaan vastuullisuutta ja entistä turvallisempia tuotteita.

Mitä vesiohenteiset pinnoitteet ovat?

Vesiohenteisissa pinnoitteissa hartsi dispergoidaan liuottimien sijaan vedellä, jolloin pinnoitteet ovat paitsi helposti levitettäviä myös huomattavasti ympäristöystävällisempiä. Tuotteiden pienentyneiden ympäristövaikutusten ja vähäpäästöisyyden ansiosta sisäilman laatu paranee ja allergiariski vähenee. Ne yleensä myös suojaavat pintoja hyvin korroosiolta ja kulutukselta ja kestävät vertailua myös värin kestävyyden ja kiillon säilyvyyden puolesta.

Ekologisesti kestäviä ratkaisuja puupinnoille

Kestävyys on välttämätön ominaisuus puupintojen teollisuusmaalauksessa. Esimerkiksi ulkoverhouksessa pinnoitteen vähimmäiskesto on 10–15 vuotta. Valmistajien on kehitettävä parhaita mahdollisia vesiohenteisia pinnoitteita, jotta alusta saa hyvän suojan, mutta myös noudatettava alati tiukentuvia määräyksiä. Eräs vallitseva trendi ovat yhdistelmäratkaisut – eli tuotteet, joita voidaan käyttää niin pohja- kuin pintamaalinakin.

Metallin parempaan suojaamiseen

Vaikka raaka-aineet ovat parantuneet ja tuotekehityksessä on menty vauhdilla eteenpäin, metallinsuojauksessa vesiohenteisilla teollisuuspinnoitteilla on edelleen heikompi toleranssi levitysolosuhteiden ja pintojen esikäsittelyn suhteen. Ne ovat myös toimivuudeltaan usein heikompia kuin liuoteohenteiset tuotteet. Vesiohenteisten pinnoitteiden laajempi käyttöönotto edellyttää, että niistä saadaan toimivuudeltaan liuotinohenteisten tuotteiden veroisia. Laadukkaat vesiohenteiset vaihtoehdot ovat kuitenkin kalliimpia, mikä painaa vaakakupissa usein ekologisuutta enemmän. Tällä alueella työtä onkin vielä paljon, ja tarvitaan eri sidostyhmien yhteisiä ponnistuksia, jotta teknologiaa saadaan vietyä eteenpäin ja muutosta vauhditettua.

Pohjoismaista ekologista kestävyyttä

Tikkurila on ollut jo vuosikymmenien ajan edelläkävijä ekologisesti kestävissä ratkaisuissa, jotka ovat turvallisempia niin ihmiselle kuin ympäristöllekin. Valikoimassamme oin yli 300 ekomerkittyä tuotetta, ja 85 % myymistämme sisämaaleista on vesiohenteisia. Kaikki vähäpäästöiset, vesiohenteiset maalimme on valmistettu laadukkaista raaka-aineista ja tuoteominaisuudet varmistettu perusteellisin kenttä- ja laboratoriotestein. Vesiohenteiset tuotteemme ovat myös todistetusti kestäviä, joten huoltomaalausvälit voidaan pitää pitkinä.

Tikkurila

Kirjoittaja Tikkurila

Aiheet: Puurakentaminen, Green Buildings, Teräsrakenteet

Tilaa Tikkurilan uutiskirje

Uusimmat kirjoitukset