3 asiaa, jotka arkkitehdin on hyvä tietää puun palosuojatuotteista

Kirjoittaja Tikkurila 5.8.2019 10:03

3 asiaa jotka arkkitehdin on hyva tietaa puun palosuojatuotteista

Mitä arkkitehdin on hyvä tietää puun palosuojauksesta ennen kuin ryhtyy suunnittelemaan puurakennusprojektia? Siparilan Olli Prättälä vastaa.

Toive puhtaasta sisäilmasta kannustaa valitsemaan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden rakennusaineeksi puun. Nykyajan pintakäsittelyaineilla se on myös mahdollista, sillä niiden ansiosta rakennuksen paloluokitus saadaan nostettua säädösten vaatimalle tasolle.

Ennen suunnittelutyön aloittamista on kuitenkin hyvä tietää muutama puun palosuojaukseen liittyvä seikka, joilla voi olla vaikutusta projektin etenemiseen.

1. Osa palosuojatuotteista on testattu puupaneeliin, jonka taustalla ei ole koolausrimoja. Siksi rakenne on suunniteltava sertifikaatin mukaan.

Tällä hetkellä puun palosuojatuotteiden testit tehdään tasaiseen levyyn, joka on kiinnitetty suoraan taustaan. Tämän johdosta auktorisoidut sertifiointiyritykset, kuten Inspecta, antavat hyväksynnän vain sellaiselle palosuojatulle puupaneelille, joka on kiinnitetty suoraan taustaan.

Jos seinärakenne on suunniteltu niin, että puupaneelin takana on koolauslaudat tai -rimat, kuten lähes aina on, hyväksyntä jää saamatta. Usein tähän havahdutaan vasta silloin, kun urakoitsija on jo tehnyt tarjouksensa, jolloin ongelman ratkaisuun kuluu aikaa ja rahaa.

Muista siis aina varmistaa, että palosuojattavan puupaneelin kiinnitys on suunniteltu määräysten mukaisesti, ja myös taustapaneelin pintaluokitus vastaa säädöksiä.

2. Puulajilla on merkitystä

Palosuojatuotteet on hyväksytty tietyille standardimateriaaleille, joita ovat 12 mm lastulevy ja 9 mm vaneri. Tämän vuoksi mistä tahansa puumateriaalista tehty seinäpaneeli ei automaattisesti saa palotarkastajan hyväksyntää.

Esimerkiksi liimalevypohjaisten tuotteiden soveltuvuus kannattaa selvittää tarkkaan etukäteen, jotta vältytään virhehankinnoilta. Jos tarvitset palosuojauksen harvinaisemmalle puulajille, ole yhteydessä suoraan Tikkurilaan.

Puulajin lisäksi kannattaa olla tarkkana toimitusaikojen kanssa. Palosuojatun sisä- ja ulkopaneelin toimitusaika voi olla jopa tuplasti pidempi kuin suojaamattoman seinäpaneelin, joten ota se huomioon aikatauluja suunnitellessasi.

3. Palosuojatuotteita ei löydy useissa eri sävyssä (vielä)

Palosuojatut puupaneelit voidaan valmistaa sekä peittomaalattuna että kuultavaksi käsiteltynä. Sen sijaan palosuojalakkaus on hyväksytty ainoastaan kirkkaalle lakalle, mutta tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua uusien testien myötä.

Paloturvallisuuden kannalta tärkeintä on kuitenkin se, että maalikalvo on yhtenäinen. Jos palosuojattu puupaneeli läpinaulataan, tuli pääsee helpommin pinnoitteen alle. Yhtenäisen pinnan voi varmistaa piilokiinnityksellä, jolloin läpinaulausta ei tarvita.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä vinkkinä: älä unohda jälkikäsittelyä. Teollinen pinnoite on pitkäikäinen, mutta tarvitsee silti uuden pintakäsittelyn tietyin väliajoin. Muista siis huolehtia siitä, että palosuojattu pinta myös säilyy vaatimusten mukaisena myös jatkossa.

Jäikö jokin asia yhä mietityttämään puun palosuojauksessa? Ota yhteyttä, me autamme mielellämme!

Ota yhteyttä

Tikkurila

Kirjoittaja Tikkurila

Aiheet: Puun palosuojaus, Puurakentaminen

Tilaa Tikkurilan uutiskirje

Uusimmat kirjoitukset