Nokkalan majakan julkisivu

Miksi pitkä huoltomaalausväli on ekologisempi kuin lyhyt?

Maalituotteiden suojauskyvyllä ja huoltomaalausvälillä on merkitystä rakennuksen elinkaarenaikaisiin ympäristövaikutuksiin. Mitä harvemmin maalipinta tarvitsee huoltomaalata tai uusia, sitä pienempiä ympäristövaikutuksia syntyy.

Yksikään maalipinta ei kestä ikuisesti. Mekaaninen rasitus, ympäristöolosuhteet ja rakennusmateriaalien uusiminen johtavat kaikki ennemmin tai myöhemmin uuden pinnoitteen hankintaan.

Maalipinnan kestävyyteen voi kuitenkin vaikuttaa valitsemalla rakennustyypille, -materiaalille ja pinnalle parhaiten soveltuvan tuotteen – jolla on mahdollisimman pitkä huoltomaalausväli. 

Ympäristön kannalta paras ratkaisu on oikeilla maalituotteilla oikea-aikaisesti tehdyt huoltomaalaukset, jotka pidentävät rakennusosan teknistä käyttöikää.

Lue lisää: Pitkä huoltomaalausväli pienentää puurakennuksen hiilijalanjälkeä

 

Ympäristön huomioiminen alkaa suunnittelupöydältä

Käytännössä kaikki lähtee liikkeelle suunnittelupöydältä. Mitä paremmin rakennuksen rakenneosien huolto huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa, sitä toimivampi, kestävämpi ja ympäristöystävällisempi lopputulos syntyy.

Jos esimerkiksi korkeaan rakennukseen tehdään puukoristeita, osat on alusta alkaen suunniteltava niin, että ne ovat helposti huoltokäsiteltävissä. Muuten kaunis elementti jää sään armoille ja sen potentiaalinen käyttöikä lyhenee merkittävästi.

Laadukaskaan pinnoite ei suojaa rakennusta loputtomiin, ja esimerkiksi vesikatteet ja julkisivumateriaalit joudutaan yleensä uusimaan rakennuksen elinkaaren aikana. Myös silloin on tärkeää huolehtia siitä, että pintakäsittely tehdään mahdollisimman pitkäikäisellä tuotteella.

Eri tarkoituksiin soveltuvat maalauskäsittely-yhdistelmät ja maalaustöihin liittyvät rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset (RYL) on määritelty MaalausRYL 2012 suunnittelijakäsikirjassa. Lisäksi MaalausRYL 2012:n mukaisia maalauskäsittely-yhdistelmiä voidaan hakea Tikkurilan MaalausRYL 2012 -maalaustyöselosteohjelmalla.

Lue lisää: Millaiset pintakäsittelytuotteet pidentävät puurakennuksen elinkaarta?

Talon valkoinen puujulkisivu

Laadukas tuote on usein myös ympäristöystävällisin

Suunnittelija voi vaikuttaa rakennusmateriaalien kunnossapitovälin pituuteen valitsemalla suunnittelupöydälle ratkaisuja, jotka kestävät rasitusta ja aikaa. Laadukas tuote on usein myös ympäristöystävällisin, sillä mitä paremmat ominaisuudet maalipinnalla saavutetaan, sitä vähemmän huoltotoimenpiteitä tarvitaan ja sitä pidempi on huoltomaalausväli.

Esimerkiksi me Tikkurilalla pyrimme jatkuvasti pienentämään oman toimintamme ja tuotteidemme aiheuttamaa ympäristökuormitusta muun muassa kehittämällä mahdollisimman kestäviä maaliyhdistelmiä ja ratkaisuja, sekä panostamalla vesiohenteisiin tuotteisiin ja niiden käytön edistämiseen.

Tavoitteenamme on jatkuvasti kehittää valmistusprosessimme ekotehokkuutta, minimoida hukkaa ja jätemääriä.

Lue lisää: Green Building – näin valitset maalituotteet kestävään rakentamiseen

Jatkuva kehitystyö tähtää entistä vähäpäästöisempään rakentamiseen

Kestävä rakentaminen on myös rakennusteollisuuden agendalla. Sen mukaan “kestävää rakentamista tai vaikkapa vain sen ekologista osaa tulee arvioida rakentamisen lopputuotteen – rakennuksen tai vaikka sillan – koko elinkaaren näkökulmasta”.

Elinkaarivaikutuksia laskettaessa huomioidaan myös rakennuksen purku. Mikäli käytetyissä rakennusmateriaaleissa on vaarallisia aineita, kuten asbestia, tulee se huomioida rakennuksen purkamisessa.

Jatkuva tuotekehitystyö on äärimmäisen tärkeää mahdollisimman vähäpäästöisen rakentamisen näkökulmasta.

Lue myös: Mikä on EPD-ympäristöseloste ja miksi ne mullistavat kestävän rakentamisen?
 

Etsitkö maalituotteita, joilla on mahdollisimman pitkä huoltomaalausväli? Tikkurila Building Coach on maksuton suunnitteluohjelmisto, joka auttaa valitsemaan eri pinnoille soveltuvat tuotteet esimerkiksi kunnossapitovälin perusteella – ja lähes tekee maalaustyöselosteen puolestasi.

Tutustu Tikkurila Building Coachiin!

 

Haluatko lisätietoa mielenkiintoisista kestävään rakentamiseen ja pintakäsittelyyn liittyvistä aiheista? 

TILAA UUTISKIRJEEMME JA PYSY AJANTASALLA VIIMEISIMMISTÄ UUTISISTAMME.
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi